Jouluoratorio valon tuojana

December 14, 2023
Jaa tämä artikkeli

Valoisa, raikas, iki-ihana J. S. Bachin Jouluoratorio kajahtaa tuomiokirkossa lauantaina 16.12. sekä loppiaisena 6.1. Joulukuussa pidettävässä konsertissa kuullaan Jouluoratorion kuudesta kantaatista tutuimmat osat I-III. Tammikuun konsertissa esitetään osat III ja VI.

Kolme ensimmäistä kantaattia kertovat Jeesuksen syntymästä, alkaen Joosefin ja Marian lähdöstä Betlehemiin ja päättyen paimenten vierailuun Jeesuksen seimen äärelle. Viimeiset kantaatit liittyvät joulun jälkeisen ajan tapahtumiin, kun idän tietäjät löysivät tien tallin seimelle tähden opastamana. Perinteisesti oratorio onkin esitetty kahdessa osassa, ennen joulua ja loppiaisena. Tekstit perustuvat osittain Luukkaan evankeliumiin, mutta monien tekstien alkuperästä ei ole tietoa.

-Musiikin kautta saamme kuulla maailman tärkeimmästä tapahtumasta: maailman syntyi Vapahtaja, kertoo Tarja Tahkola. Kuuden kuorovuoden aikana teoksen ensimmäiset kantaatit ovat tulleet hänelle tutuiksi, sillä hän on päässyt laulamaan niitä useassa konsertissa. Jouluoratorio merkitsee hänelle paitsi siirtymistä joulun odotukseen, mutta myös turvan tunnetta.

Tällaisena maailmanaikana, kun sota on lähinaapurissa, joulun evankeliumi ja musiikki tuovat lohtua. Luoja tietää paremmin, miten asiat menevät, eikä minulla tarvitse miettiä niitä.

Bachin Jouluoratorio on kamarikuorolle ja sisarkuoro Katedraalikuorolle jo niin tuttu, ettei se vaadi niin paljon kuoroharjoittelua kuin aiempina vuosina. Toki teoksen kuoro-osia raapaistiin jo kevään 2023 viimeisissä harjoituksissa, mutta ne jätettiin hautumaan kesän ja syksyn ajaksi. Nyt loppuvuodesta oratoriota on tutkailtu uudelleen, ja konsertti on valmistunut noin kuudella tehokkaalla harjoituskerralla (muutamat kuoroharjoitukset pianistin kanssa, vapaaehtoiset stemmikset, kuoropäivä, parit orkesteriharjoitukset… ). Tämä on merkinnyt uusille kuorolaisille paljon kotitehtäviä, mutta kuorokonkareidenkin on pitänyt opiskella kotona.

-Aina uudestaan teosta pitää palautella mieleen. Että miten tämä menikään, kertoo Tahkola.
Loppiaisena esitettävä kuudes kantaatti on uusi tuttavuus monelle kuorolaisista, minkä vuoksi sen opiskeleminen teettää enemmän töitä.

-Kun tulee sopiva hetki, menen olohuoneen sohvalle ja luen nuotteja Jouluoratorion soidessa Youtubesta. 18-vuotias tyttönikin osaa siitä jo osia ulkoa, Tahkola naurahtaa.

Hän vinkkaa, että liikunnan ohessa on hyvä harjoitella lauluja – napit korville ja lenkille.
-Laulan musiikin mukana, mutta jos ihmisiä tulee vastaan, kuuntelen vain musiikkia!

Kuorokonkari Tarja Tahkola on laulanut Oulun Tuomiokirkon kamarikuorossa jo kuusi vuotta, ja on esittänyt Bachin Jouluoratoriota jo useammassa konsertissa.

Tänä vuonna Jouluoratorio toteutetaan lähes samalla kokoonpanolla kuin edellisessä esityksessä kaksi vuotta sitten; kuoroihin on tullut paljon uusia laulajia, ja kaksi solisteista on vaihtunut. Nyt solisteina ovat Kaisa Ranta (sopraano), Tomi Punkeri (basso), Henna-Mari Sivula (altto) ja Joonas Vatjus (tenori). Kuoro-osuuksista vastaavat Oulun tuomiokirkon nimikkokuorot, ja Oulunsalo Ensemble tulkitsee instrumenttipuolta konserttimestarinaan Sinikka Ala-Leppilampi. Lauri-Kalle Kallunki on musiikillisena johtajana. Vaikka musiikki ja esiintyjät ovat pysyneet miltei samana, konserttikokemus on aina ainutlaatuinen. Perjantain harjoituksissa hiotaan vielä viimeiset särmät, ja teos on valmis esitettäväksi.

-Se on sykähdyttävä hetki juuri ennen konsertin alkua, kun kirkko on täynnä väkeä. Haluaisin sanoa yleisölle, että kuunnelkaa, lukekaa, olkaa mukana tässä jouluevankeliumin kertomuksessa! Tahkola fiilistelee.
-Työkaverit ovat aivan vaikuttuneita siitä, kuinka upean kuulonen Jouluoratorio on. Olen mainostanut, että kannattaa tulla kuuntelemaan. On ilo ja kunnia saada olla esittämässä sitä!

Viimeistään patarumpujen ensimmäiset, julistukselliset lyönnit saavat perhoset lepattamaan kuulijoiden ja esiintyjin vatsassa. Jauchtzet, frohlocket, auf, preiset die Tage! Ilotkaa, riemuitkaa, nouskaa, ylistäkää näitä päiviä!

Kuvat: 
Henkilökuva: Tarja Tahkola
Kuva kuoropäivän harjoituksista 2.12.2023: Lotta Sorvoja

Teksti on julkaistu lyhennettynä Rauhan Tervehdyksessä 14.12.2023