Adventin ajan musiikki johdattaa joulun sanoman äärelle

December 7, 2022
Jaa tämä artikkeli

 Harrastuksia riittää tekevälle ihmiselle; Elena on täysillä mukana siinä, mistä on innostunut, koski se sitten neulomista, luonnossa olemista tai musiikkia. Elena laulaa Oulun tuomiokirkon kamarikuorossa sopraanoa.  

-Kuorolaulamisessa parasta on se, että saan olla osa isompaa kokonaisuutta ja osa johtajan instrumenttia: johtaja tulkitsee musiikkia, ja kuorolaiset toteuttavat tulkintaa. Paras lopputulos syntyy, kun kuorolaiset osaavat nuotit ulkoa, Elena analysoi.

Kamarikuoro pitää tuomiokirkossa adventtikonsertin 12.12., ja ohjelmistoon kuuluvat Bachin Kantaatti numero 61, Nun komm der Heiden Heiland, päätöskoraali Bachin kantaatista 167, Ihr Menschen, rühmet Gottes Liebe sekä Lauri-Kalle Kallungin adventtikantaatti Tule, Herra Jeesus. Kallunki on säveltänyt teoksen vuonna 2000 Niilo Rauhalan tekstiin. Teokset liittyvät Jeesuksen syntymän odotukseen ja valmistautumiseen.

Tutuin Elenalle konsertin ohjelmistosta on kantaatti 61, josta hän myös tulkitsee sopraanoaariaa konsertissa. Aarian keskeisenä sisältönä Jeesus tekee sydämen asuinsijaiseen: Avaudu, sydämeni, / Jeesus tulee asumaan. / -- Hän arvostaa minua niin / Että ottaa minut asuinsijakseen. / Tulen autuaaksi.

-On ihana laulaa sitä, kun sanoma tukee omia ajatuksiani. Koen, että aaria on yksi osa teoskokonaisuutta, ja musiikki vain kulkee minun lävitseni. Saan tuoda musiikkia ja sen sanomaa muille, kuvailee Elena. Aiempaa kokemusta yksinlaulusta Elenalla on konservatorion oppilaskonserteista sekä kansanopistosta, kun hän lauloi sooloa Ranuan opiston CD-levyllä vuonna 2018.

-Kyllähän esiintyminen jännittää, mutta kokemus tulee varmasti olemaan tosi kiva.

Hänen suosikkiosansa kantaatista on bassoresitatiivi Katso, minä seison ovella ja kolkutan --.  

-Siinä erityisen hienoa on orkesteri, joka näppäilee pizzicatoa, oveen kolkutusta kuvaillen, kertoo Elena. Bassosolistina konsertissa on Jaakko Tyni ja tenorisolistina Péter Marosvári. Orkesterina on Oulunsalo Ensemble konserttimestarinaan Sinikka Ala-Leppilampi. Niina Ylikulju  ja Jaakko Tyni toimivat urkureina, ja musiikinjohdosta vastaa Lauri-Kalle Kallunki.

Joulun ajan musiikki muistuttaa tärkeimmästä sanomasta, Jeesuksen syntymäjuhlasta, tuoden Elenalle joulun tunnelmaa. Myös se, missä tilanteessa ja tunnetilassa joulumusiikkia soitetaan, on hänelle merkitystä: tiettyyn fiilikseen sopivat vain tietyt joululaulut.  

-Jotkut kuuntelevat joululauluja tosi aikaisin, mutta minä aloitan “kunnolla” vasta joulukuun puolivälissä, kun muuallekin tulee joulu. Liian aikaisin en pysty kuunnella niitä.

“Kuorojen joulu” - CD-levy liittyy kiinteästi Elenan lapsuuden joulumuistoihin.  

-Se soi aina meillä autossa jouluviikolla!

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoimena, mutta vaihtoehtoja löytyy. Valmistumisensa jälkeen Elena on haaveillut au pair -vuodesta ulkomailla, ja psykologian opinnot tai eräopaskoulutus kiinnostavat. Entäpä musiikki?  

-Vielä en aio opiskella musiikkia pidemmälle, ehkä joskus myöhemmin. Mahdollisesti käyn soitto- tai laulutunneilla, mutta ainakin kuorossa aion jatkaa!

(Linnea Takkisen kirjoittama teksti on julkaistu lyhennettynä myös Rauhan Tervehdyksessä)